Feiten en fabels over Gespreid betalen met krediet
Gespreid betalen met krediet kan een uitkomst zijn als je wasmachine of laptop het begeeft op een moment dat je dat er nét even niet bij kunt hebben. Dat begrijpen we bij Tinka maar al te goed. We vinden het ook belangrijk dat jij goed geïnformeerd wordt over onze betaalmethodes, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Er bestaat veel verwarring over Gespreid betalen: in deze blog lees je wat waar is, en wat niet.
1. Gespreid betalen met krediet is altijd duurder dan een creditcard: fabel

Bij de meeste creditcards betaal je evenveel rente als bij Gespreid betalen met Tinka: zo'n 9,9% rente per jaar. Alleen zijn er bij creditcards vaak extra kosten, dat is bij Tinka niet het geval. Wel is het altijd goed om zelf te onderzoeken welke methode voor kopen op afbetaling het beste bij jouw situatie past, door kredietproducten van verschillende aanbieders te vergelijken. De kosten en voorwaarden kunnen namelijk verschillen.

2. Het kost geld om extra af te lossen: fabel

Bij Tinka kun je altijd kosteloos je openstaande saldo geheel of gedeeltelijk extra aflossen. Dit kun je regelen via Mijn Tinka of in de Tinka-app. Ook is het mogelijk om het bedrag over te maken via de bank.

3. Bij Gespreid betalen met krediet zit je jarenlang vast aan een overeenkomst: fabel

Als je een kredietovereenkomst afsluit voor Gespreid betalen ga je een doorlopend krediet aan, waarbij je in maandelijkse termijnen gaat terugbetalen. Je bepaalt zelf het tempo waarin je jouw aankopen betaalt, en daarmee de looptijd van je overeenkomst. Wij vragen je minimaal 2% per maand van je openstaande saldo te betalen, met een minimum van € 8,- per maand. Dit bedrag kun je bovendien heel gemakkelijk aanpassen in Mijn Tinka en in de Tinka-app. Ook kun je op elk moment jouw contract beëindigen. We vragen je dan wel om eerst een eventueel nog openstaand saldo te betalen.


4. Gespreid betalen met krediet is niet voor iedereen beschikbaar: feit

Als je voor het eerst gebruik wilt maken van Gespreid betalen met krediet, worden jouw gegevens gecheckt en stellen we je een aantal vragen over jouw inkomen en woonlasten. Bij kredieten boven € 1.000,- gaan we ook jouw inkomen en woonlasten te controleren, om te kijken of Gespreid betalen bij jouw financiële situatie past. We controleren jouw gegevens meestal binnen een paar uur, maar altijd binnen twee werkdagen. Zo weet je zeker dat jouw krediet op een verantwoorde manier wordt verstrekt, en bij jouw financiële situatie past.

5. Er is geen limiet bij Gespreid betalen met krediet: fabel

Gespreid betalen is mogelijk tot een maximum kredietbedrag van € 5.500,-. Wil je een aankoop doen die duurder is dan € 5.500,-? Dan kun je het bedrag boven de aan jou toegekende limiet op een andere manier betalen.

6. Aan Gespreid betalen zijn geen extra kosten verbonden: feit

Gespreid betalen is een krediet waarbij je 9,9% rente op jaarbasis betaalt. Dit zijn de enige kosten. Voordat je een krediet afsluit, informeren we je over de rente en de totale kosten ervan. Stel dat je ervoor kiest om een bedrag van € 500,- Gespreid te betalen, in zes maanden. In dat geval betaal je in totaal een bedrag van € 513,21, met de rente erin verrekend. Bij de veelgestelde vragen vind je bij het onderwerp Gespreid betalen met krediet een overzicht van krediet- en termijnbedragen.

7. Als je gebruik maakt van Gespreid betalen met krediet krijg je altijd een BKR-registratie: fabel

De limiet van je kredietovereenkomst wordt geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) als deze hoger is dan € 250,- (dit heet een positieve registratie). Als je de limiet van jouw kredietovereenkomst terugbrengt tot € 250,- of lager, dan melden wij jouw kredietovereenkomst af bij BKR. Een betalingsachterstand van meer dan drie maanden melden wij bij BKR als een negatieve registratie. Houd er wel rekening mee dat een negatieve registratie bij BKR gevolgen voor je kan hebben, onder andere bij het aanvragen van een hypotheek.  

8. Tinka werkt samen met en staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten: feit

Zo weet je zeker dat we onze zorgplicht 100% naleven en dat jouw kredietaanvraag altijd in goede handen is. Het verstrekken van kredieten moet namelijk bovenal op een verantwoorde manier gebeuren en passen bij jouw financiële situatie.

Meer weten over Gespreid betalen met krediet? Bekijk dan onze informatiepagina.